Statistika

Godina od dolaska cjepiva u BiH: Oko 30 posto cijepljenih i 750.000 propalih cjepiva

Prve doze cjepiva dočekali smo početkom veljače 2021. godine, kada je u Republiku Srpsku iz Rusije stiglo 2.000 doza sputnjika V.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 02. 2022. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godina dana od početka cijepljenja protiv virusa korona u BiH navršava se sutra, a proces imunizacije je, prema mišljenju medicinara, zaslužio jedva prolaznu ocjenu dva, jer je, kako ističu, cijepljeno tek malo više od 30 posto građana, dok su društvenim mrežama zavladali antivakseri.

Pandemija virusa korona, koja je u BiH počela prije skoro dvije godine, poremetila je sve tokove, a u naše živote unijela ono što je postalo poznato kao "nova normalnost".

Prve doze dočekali početkom veljače 2021.

Kao jedini tračak nade da će se sve uskoro vratiti na staro stanje predstavljalo je cjepivo, a čekajući da u BiH stignu prve doze, veliki broj građana je na cijepljenje odlazio u susjedne Srbiju i Hrvatsku.

Prve doze cjepiva dočekali smo početkom veljače 2021. godine, kada je u Republiku Srpsku iz Rusije stiglo 2.000 doza sputnjika V.

Prvi na redu za imunizaciju bili su medicinski radnici Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), a nakon njih mogućnost cijepljenja su dobili i građani stariji od 65 godina, kao i kronični bolesnici.

"Primijetili smo da se ljudi cijepe  jednom ili dvije doze cjepiva i prođe dugo razdoblje, evo skoro godinu dana, a da nisu primili treću dozu", kazao je Đajić, koji je proces cijepljenja ocijenio ocjenom dva.

Istaknuo je da je mali postotak cijepljenih pacijenata na covid odjelima UKC RS imao težu kliničku sliku, te da je surova istina da je kod nas još mali broj cijepljenih građana.

"Imao sam povjerenje u cjepivo i smatrao sam da je to jedini lijek protiv kovida-19, a htio sam da budem i primjer ostalima", rekao je Đajić, dodajući da je do sada primio tri doze cjepiva protiv kovida-19.

Prvo cjepivo protiv virusa korona u BiH je 12. veljače prošle godine primio Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, koji je u razgovoru za "Nezavisne novine" naveo da se prvi cijepio jer je time želio da bude primjer drugim građanima.

Do sada je u BiH propalo oko 750.000 cjepiva

"Iako smo dugo čekali na cjepivo, do sada je u BiH propalo oko 750.000 cjepiva, kako zbog slabe zainteresiranosti građana i kratkog roka trajanja cjepiva, tako i zbog pojedinih slučajeva neadekvatnog skladištenja, koji se dogodio u Domu zdravlja Prijedor, kada je propalo više od 1.200 cjepiva. Da ne možemo biti pretjerano zadovoljni procesom cijepljenja, te da su naši građani više vjerovali neprovjerenim vijestima s društvenih mreža, za "Nezavisne" je kazao Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, navodeći da je zapanjujuće kako je antivakserska kampanja kod nas imala veliki odjek.

"Dok je obim cijepljenja u zemljama zapadne Europe oko 70 posto, mi nismo još ni na 40 posto", naveo je Stevandić, te je imunizaciju ocijenio ocjenom 2,5.

"Napore da se nabave cjepiva bih ocijenio s pet, ali narod s 2,5. Najmanje smo u Srpskoj građane zatvarali u razdoblju pandemije, ali nam oni nisu vratili velikim brojem cijepljenih", zaključio je Stevandić.

Mladen Šukalo, šef obiteljske medicine u Domu zdravlja Banja Luka, kazao je da je na početku cijepljenja odziv građana bio dobar, ali da se on smanjivao kako je vrijeme prolazilo. Dodao je da građani imaju mogućnost da na više lokacija prime bilo koju od pet dostupnih cjepiva protiv virusa korona, te je proces cijepljenja ocijenio ocjenom 2,5, jer, kako je naveo, građani nisu imali previše represivnih mjera, u vidu pojačanog nadzora nad primjenom epidemioloških mjera, uključujući cijepljenje.

Neophodno je da imamo više od 60 posto cijepljenih

Ednan Drljević, infektolog iz Opće bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, kazao je da je neophodno da imamo više od 60 posto cijepljenih, te da su neki dijelovi BiH, kao što je Kanton Sarajevo, već prešli 55 posto cijepljenih, ali da to ništa ne vrijedi ako postotak cijepljenih nije ujednačen u cijeloj BiH.

Drljević je proces cijepljenja ocijenio s dva, jer, kako je naveo, kao država smo slabo naručivali cjepiva, a uglavnom smo ih dobivali kao donacije od drugih zemalja.

"Istovremeno je ostavljeno mnogo vremena protivnicima cjepljenja da zavladaju medijskim prostorima", kazao je Drljević za "Nezavisne novine".

Kopirati
Drag cursor here to close